Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen. Heeft u zelf een vraag? Stel deze dan via dit vragenformulier.

Productinformatie en gebruik

Vitamine K en anti stolling medicatie
Flesjes aanvullende drinkvoedingen zijn gevitamineerd met extra Vitamine K en moet het gebruik hiervan altijd doorgegeven worden aan de verzorgende en de trombosedienst vanwege de invloed van Vitamine K op de bloedstolling.
Er moet dan eerder gecontroleerd worden of de voorgeschreven antistollingsmiddelen mogelijk aangepast moeten worden.
Bevat een supplement minder dan 100 microgram vitamine K (125% ADH), dan treedt dit effect niet op.

Aangezien Bouwsteentjes en de Easy-to-Eat alleen maar eiwit-verrijkt en niet extra gevitamineerd zijn, hebben ze dus géén invloed op de bloedstolling en kunnen ze gerust gebruikt worden door mensen die antistollingsmiddelen gebruiken.
Easy-to-Eat is glutenvrij, waarom staat er dan op de verpakking: Kan sporen van gluten bevatten?
Kan sporen van gluten bevatten staat inderdaad nog op de huidige verpakking.
Wij laten regelmatig in het laboratorium testen op gluten en halen we ruim de norm van GLUTENVRIJ.
Alle onze laboratorium resultaten zijn kleiner dan 5 mg/kg, voor glutenvrij geldt max. 20 mg/kg. Voldoen we dus meer dan ruimschoots aan de norm.

Echter, toen we de verpakking lieten maken wisten we dat niet, omdat er in de bakkerij bloem gebruikt wordt. Maar bij de productie van Easy-to-Eat wordt de productieruimte volledig vrij gemaakt van mogelijke gluten. Verder produceren we deze in een aparte ruimte. Wij zijn dus zover dat op de nieuwe verpakking glutenvrij kan komen te staan. U hoeft zich dus geen zorgen te maken, Easy-to-Eat is volledig GLUTENVRIJ
Hoeveel suiker zit er in Bouwsteentjes en Easy-to-Eat?
Bouwsteentjes bevatten per gebakje 12 gram suiker (ruim 20%). Dat komt overeen met de hoeveelheid suiker in 2,7 suikerklontjes (standaardgrootte). Ter vergelijking: een glas frisdrank bevat circa 21 gram suiker: bijna 5 suikerklontjes.
Easy-to-Eat bevat de helft minder suiker dan Bouwsteentje: 6 gram per portie.
De suiker in Bouwsteentje en Easy-to-Eat heeft meerdere functies. Het maskeert de wat bittere smaak van het wei-eiwit. Suiker is ook van belang voor de consistentie. En suiker zorgt voor de nodige kilocalorieën: 4 per gram.
Ik ben diabeet, mag ik dan Bouwsteentjes gebruiken?
Dat hangt ervan af of u ook andere producten met suiker kan eten of niet. Eén Bouwsteentje bevat 12,2 gram suiker. Diabeten die een gebakje mogen eten, kunnen ook een Bouwsteentje eten. Uiteraard is het wel belangrijk het bloedsuikergehalte te monitoren zoals u dat bij andere producten ook doet.

Wanneer Bouwsteentje te veel suiker bevat, is Easy-to-Eat wellicht een alternatief. Easy-to-Eat bevat per portie 6 gram suiker: minder dan de helft van één Bouwsteentje.
Zonder gelatine mogelijk?
We hebben de gelatine bij Easy-to-Eat er al uit, dus deze is reeds lang volledig gelatine-vrij.
Voor wat betreft de Bouwsteentjes zit er een minimale [nog onmisbare] hoeveelheid gelatine in en verwachten wij in de toekomst ook bij de Bouwsteentjes zonder gelatine te kunnen.
Er is nog verder onderzoek nodig en testen wij op dit moment een en ander in de vriezer.
Wij houden u op de hoogte middels onze nieuwsbrief.
Verder en ter informatie, onze producten zijn met alleen natuurlijke grondstoffen gemaakt en bevatten geen e-nummers.
Mijn vader heeft overgewicht, heeft hij dan toch Bouwsteentjes nodig nu hij ziek is? Het is toch niet erg dat hij wat gewicht verliest?
Van ondervoeding is sprake als iemand ongewild in korte tijd veel gewicht verliest en er een tekort is aan essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed zijn of dreigen te raken. Ondervoeding is een groot probleem bij ziekte of na een operatie. Patiënten doen langer over het herstel en er treden vaker complicaties op. Een belangrijke oorzaak is dat de voeding te weinig eiwit levert, waardoor het lichaam spierweefsel gaat afbreken, waarmee de weerstand afneemt. Dit is wezenlijk anders dan bij gezonde mensen. Het consumeren van extra eiwitten, bijvoorbeeld via Bouwsteentjes of Easy-to-Eat, is de enige manier om dit tegen te gaan. Het lichaamsgewicht speelt daarbij geen rol. Het is zelfs mogelijk dat te zware mensen relatief weinig spiermassa hebben en lichte mensen voldoende.
Mijn man heeft lichte slikproblemen, is Easy-to-Eat dan beter dan Bouwsteentjes?
Dat ligt eraan. Bouwsteentjes zijn zacht en zijn daarmee geschikt voor mensen met die moeite hebben met slikken en mensen voor wie het eten ‘grof gemalen’ moet zijn. Easy-to-Eat is speciaal gemaakt voor mensen die een product zoeken met een nog zachtere consistentie, of voor wie voedsel fijngemalen of dikvloeibaar moet zijn. Easy-to-Eat heeft amylase-resistente eigenschappen, zodat het in de mond zijn consistentie behoudt.
Waarom is het belangrijk extra eiwit te nemen bij ziekte en herstel?
Eiwit is een belangrijke voedingsstof met veel verschillende functies. Een volwassene bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit. Alle lichaamscellen bevatten eiwit, bijvoorbeeld spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Eiwit is essentieel voor de celgroei en weefselherstel en het immuunsysteem: het helpt bij het aanmaken van afweerstoffen.
Elke dag breekt het lichaam eiwit af om dit door nieuw eiwit te vervangen. Bij een volwassene is dat per dag zo’n 200 tot 300 gram. Zo verwijdert het lichaam onder andere beschadigd eiwit, dat tot een verstoorde celfunctie en celgroei zou kunnen leiden. Het lichaam gebruikt de aminozuren uit het afgebroken eiwit om nieuw eiwit op te bouwen. Maar daarbij gaan ook aminozuren verloren. Daarnaast verliest het lichaam steeds kleine hoeveelheden eiwit met haren, nagels, huidschilfers, zweet en urine. Dit moet steeds worden aangevuld. Dat geldt nog eens extra bij aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde eiwitafbraak of aminozuurverliezen.
Tijdens ziekte of een zwakke gezondheidstoestand is het daarom belangrijk voldoende eiwit te consumeren. Dit leidt tot behoud van spiermassa of meer spiermassa. Uit onderzoek blijkt dat patiënten met meer spiermassa beter in staat zijn om bijvoorbeeld zware chemokuren of bestralingen te doorstaan.
Wat voor aminozuren zitten er in het eiwit in Bouwsteentjes en Easy-to-Eat?
Het lichaam bouwt eiwit op uit aminozuren. In totaal kan eiwit in eten circa 20 verschillende soorten aminozuren bevatten. De samenstelling, volgorde en structuur van deze aminozuren verschilt. Er zijn vele duizenden combinaties mogelijk.
Van de aminozuren die voorkomen in eten, kan het lichaam er 13 zelf maken. De andere 9 zijn essentiële aminozuren: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Dat wil zeggen dat ze via eten binnen moeten komen.
Daarnaast zijn er 6 semi-essentiële aminozuren: arginine, asparagine, glutamine, glycine, serine en proline. Ze zijn semi-essentieel omdat het lichaam ze normaal gesproken zelf kan maken. Onder bepaalde omstandigheden, zoals bij sommige aandoeningen en ziekten, is aanvulling via het eten nodig.

In Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zit zeer geconcentreerd wei-eiwit (Nutri WheyTM 800FI), gemaakt uit melk. Het is een vorm van eiwitten die snel en gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Belangrijker nog: het bevat alle 9 essentiële aminozuren en alle 6 semi-essentiële aminozuren. Bouwsteentje en Easy-to-Eat bevatten dus eiwit met alle aminozuren die het lichaam nodig heeft.

Alle aminozuren in Bouwsteentje en Easy-to-Eat in alfabetische volgorde op een rij:
alanine, arginine, asparagine, cysteine, glutamine, glycine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, tryptofaan, tyrosine en valine.
Hoeveel eiwit is nodig om ondervoeding te voorkomen? Oftewel: hoe vaak zou een patiënt een Bouwsteentje of Easy-to-Eat moeten nuttigen?
Per persoon verschilt de behoefte, afhankelijk van gewicht, leeftijd en omstandigheden. Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op ca. 56 gram eiwit voor iemand van 70 kilo, liefst gespreid over de dag.
Bij aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde eiwitafbraak of aminozuurverliezen, is extra eiwit nodig. Dat geldt bijvoorbeeld bij botbreuken, zoals een heupfractuur, maar ook bij ziekten als kanker en Parkinson. Bij ziekte en (dreigende) ondervoeding is de aanbevolen hoeveelheid eiwit gesteld op 1,2-1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht, met uitzondering van patiënten met lever- en nierziekten. Ook ouderen vanaf 65 jaar zijn gebaat bij deze hogere hoeveelheid eiwit, omdat bij hen de eiwitsynthese minder goed verloopt.
Bouwsteentje en Easy-to-Eat zijn een goede aanvulling op het dieet. Ze zijn bedoeld als extraatje en als traktatie. In de praktijk nemen veel mensen één of twee keer een Bouwsteentje of Easy-to-Eat per dag. Hiermee krijgen ze extra eiwit binnen, bovenop de normale voeding.
Wat is het voordeel van Bouwsteentjes of Easy-to-Eat ten opzichte van andere producten met eiwit, zoals kaas, vis of vlees, een eiwitsupplement of drinkvoeding?
Mensen die ondervoed zijn hebben vaak slikproblemen, geen trek in eten of zijn te moe om te eten. Drinkvoeding leidt soms tot misselijkheid. Bouwsteentje en Easy-to-Eat vormen een welkome aanvulling van de mogelijkheden. Ze worden beschouwd als lekkernijen, die uitnodigen tot eten. De porties zijn klein en vallen niet zwaar op de maag. Ook zit er een sociaal aspect aan: een gebakje of lekker tussendoortje worden geassocieerd met gezelligheid. Je eet ze meestal in gezelschap. Dat roept prettige associaties op en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Zorgcentra en ziekenhuizen kunnen met Bouwsteentjes en Easy-to-Eat een gastvrij gebaar maken. Daar komt bij dat ze per verstrekking voordeliger zijn dan klinische drankjes.

Verkrijgbaarheid

Wat kosten de Bouwsteentjes en Easy-to-Eat?
De consumentenprijs voor zowel de Bouwsteentjes als Easy-to-Eat is € 4,99 per 4 stuks en zijn deze verkrijgbaar bij de Jumbo, Albert Heijn, PLUS en Hoogvliet.
Zijn Bouwsteentjes en Easy-to-Eat ook te koop in Duitsland en Frankrijk?
Nee, Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn nog niet verkrijgbaar in Duitsland en Frankrijk. U vindt ze vooralsnog alleen in Nederland en België.
Waar kan ik Bouwsteentjes en Easy-to-Eat kopen in België?
In België zijn Bouwsteentjes en Easy-to-Eat onder meer verkrijgbaar bij natuur- en dieetvoedingswinkels van Revogan. Op de kaart kunt u een winkel zoeken bij u in de buurt.
Kunnen de bouwsteentje ook thuis afgeleverd worden?
Op dit moment is het nog niet mogelijk om de producten van Innopastry via onze website te bestellen en te laten bezorgen. Wij zijn bezig om deze service zo snel mogelijk aan u aan te bieden. U kunt de Bouwsteentjes en/of Easy-to-Eat wel bestellen en laten bezorgen op jumbo.com, PLUS.nl, Hoogvliet.com en op ah.nl.

Voor professionals

Worden Bouwsteentje en Easy-to-Eat vergoed door de zorgverzekeraar?
Bouwsteentjes en Easy-to-Eat worden niet vergoed door de zorgverzekering. Kosten die u maakt voor het volgen van een dieet en specifieke dieetproducten, zoals Bouwsteentje en Easy-to-Eat, tellen wel mee als specifieke zorgkosten. Boven een bepaalde drempel mag u deze aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht van de ziektekosten die aftrekbaar zijn. De regeling specifieke zorgkosten geldt voor alle personen binnen het huishouden. Gebruik de rekenhulp specifieke zorgkosten van de Belastingdienst om te berekenen hoeveel u mag aftrekken.
Ik geef een workshop over ondervoeding bij de open dag in het ziekenhuis. Kunt u mij voorzien van folders en monsters van Bouwsteentje en Easy-to-Eat?
Innopastry werkt er graag aan mee om Bouwsteentje en Easy-to-Eat meer bekendheid te geven bij de doelgroep voor wie ze bedoeld zijn. Wij sturen u daarom graag gratis folders toe van Bouwsteentjes en Easy-to-Eat om uit te delen. Voor dit doel kunt u uw adres sturen naar info@bouwsteentjes.nl. Geef daarbij aan hoeveel folders u wilt ontvangen.
Een gratis bemonstering voor iedere diëtist of hulpverlener is budgettair niet haalbaar, maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Hebt u een goed plan, laat het ons dan weten via info@bouwsteentjes.nl of neem contact op met Huib van Leeuwen, huibvanleeuwen@bouwsteentjes.nl, telefoon 06-229 16 395. Wij laten u dan weten wat er mogelijk is.
Hebt u belangstelling om beursbezoekers kennis te laten maken met Bouwsteentje en Easy-to-Eat?
Innopastry werkt er graag aan mee om Bouwsteentje en Easy-to-Eat meer bekendheid te geven bij de doelgroepen voor wie ze bedoeld zijn. Als wij niet zelf aanwezig zijn of kunnen zijn op de beurs, sturen wij u graag gratis folders toe van Bouwsteentjes en Easy-to-Eat om uit te delen. Of er monsters aangeleverd kunnen worden, hangt af van uw locatie. Het handigst is meestal om zelf producten aan te schaffen bij de Jumbo en de kosten door ons te laten vergoeden. Neem hiervoor contact op met Huib van Leeuwen, huibvanleeuwen@bouwsteentjes.nl, telefoon 06-229 16 395.