Gezond leven en eten tijdens Covid-19 lockdown

Voordat ik jullie meer tips geef om lekker fit te blijven tijdens de huidige corona-crisis stel ik mij graag kort voor. Ik ben Nikki van Henten, student Voeding & Diëtetiek en loop stage bij Innopastry. Mijn kennis en passie voor voeding en gezondheid deel ik graag. Daarnaast doe ik momenteel onderzoek naar een nieuw te ontwikkelen product.

De intelligente lockdown waarin wij ons bevinden, maakt het niet makkelijk om fit en gezond te blijven. Zeker nu is dit erg belangrijk, voldoende beweging en gezonde voeding zijn namelijk ook van invloed op onze weerstand. Daarom wat tips om hierbij te helpen:

  • Eet gezond en gevarieerd, voldoende fruit en groenten en niet teveel zout, kijk bijvoorbeeld naar de “Schijf van 5” voor (variatie)tips. Trakteer jezelf zeker eens op wat lekkers, daarmee houd je het leuk. Onze eiwitverrijkte Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn daar zeer geschikt voor, niet alleen lekker maar ook gezond met zo’n 8-9 gram eiwit per portie. Neem deze gerust elke dag, bijvoorbeeld als toetje of voor bij de koffie/thee.
  • Neem voldoende nachtrust, gemiddeld heeft een persoon 7 tot 9 uur slaap nodig. Ga op tijd naar bed en zet een wekker, om zo niet té lang te blijven liggen. Een regelmatig slaappatroon is belangrijk om slaapproblemen te voorkomen.
  • Probeer elke dag even naar buiten te gaan, al is het maar de tuin in of het balkon op, voor  vitamine D opname. Deze vitamine is niet alleen belangrijk voor sterke botten, het zorgt ook voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.
  • Zorg voor ontspanning. Door voldoende te ontspannen, kunnen het lichaam en de geest weer even tot rust komen. Denk aan puzzelen, lezen, sporten of gewoon op de bank naar je favoriete serie kijken. Het maakt niet uit wat je leuk vindt, maar neem elke dag even een momentje voor jezelf. Ook genieten van een lekkere maaltijd of tussendoortje hoor hierbij, bijvoorbeeld van een vrolijk gekleurd (mini) Bouwsteentje bij de koffie/thee.
  • Beweeg voldoende, zo’n 150 minuten (2,5u) matige tot intensieve inspanningen per week zijn goed voor het lichaam. Dit kan verdeeld worden over een aantal dagen. Het is nu, met de beperkingen, misschien wat moeilijker om te bewegen. Huishoudelijke klusjes lenen zich hier uitstekend voor, ga bijvoorbeeld eens goed het huis schoonmaken. Met goed weer is tuinieren misschien een leuk idee, buiten een half uurtje fietsen of wandelen kan ook.
    Let op de afstand en vermijd drukke plaatsen. Doe de boodschappen met de fiets of loop naar de supermarkt, terug lopen met boodschappentassen is gelijk een leuke vorm van krachttraining .

Volg de adviezen van het RIVM op en houd een regelmatige dagindeling aan. Zorg goed voor jezelf, maar wees ook niet te streng, we moeten nu even roeien met de riemen die we hebben.
We hopen vooral dat jullie gezond blijven!

Marieke botman:
Vergelijkbaar bericht