Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen komt vaker voor dan men denkt. Bij ondervoeding is er sprake van verlies van lichaamsgewicht en spiermassa. Oudere mensen hebben relatief vaker last van ondervoeding dan jongere mensen. Goede voeding is essentieel bij het tegengaan van ondervoeding bij ouderen. Doordat ze minder ‘dorstgevoel’ hebben, drinken, veel ouderen daarnaast ook te weinig. Door ondervoeding daalt de weerstand, waardoor ouderen een verhoogde kans hebben op ziektes en complicaties. De patiënt zelf heeft dit vaak zelf niet door en het komt het vaakst voor bij ouderen die nog op zichzelf wonen. Het kan lastig zijn om te zorgen dat ouderen goede voedsel en vooral genoeg voedzaam voedsel binnen krijgen. Ondervoeding bij ouderen kunt u herkennen aan als er binnen korte tijd veel gewichtsverlies of als sprake van een te laag gewicht.

Veel voorkomend probleem

Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Uit landelijke prevalentiecijfers blijkt dat ondervoeding voorkomt bij 25 tot 40% van de ouderen in ziekenhuizen. 20 tot 25% van de ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Van de ouderen die thuiszorg ontvangen blijkt 15 tot 25% ondervoed te zijn. Indien ondervoeding in een vroegtijdig stadium (als ouderen nog zelfstandig wonen) vastgesteld en verholpen wordt dan kan een aanzienlijke gezondheidswinst behaald worden. Zijn er twijfels of er sprake is van ondervoeding? Onderstaande oorzaken en symptomen kunnen u helpen om ondervoeding te herkennen. Hierdoor kunnen familieleden en verzorgers ondervoeding bij ouderen op tijd signaleren.

Voorkom ondervoeding met Bouwsteentjes en Easy-to-Eat!

Oorzaken van ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan psychisch of een lichamelijke oorzaak hebben waaronder:

- Minder eetlust

- Sneller een vol gevoel hebben

- Problemen met het gebit, bijvoorbeeld niet meer goed kunnen kauwen

- Slikproblemen waardoor eten moeite kost

- Verminderde reuk en smaak waardoor eten minder verleidelijk is

- Eenzaamheid en depressie

- Ziekte

- Herstel van kneuzingen en/of breuken

- Medicijngebruik

- Oncologische aandoening

Symptomen van ondervoeding bij ouderen

Hoe kunt u ondervoeding herkennen? Hieronder staan een aantal symptomen omschreven waarmee u ondervoeding bij ouderen kunt herkennen. Ondervoeding bij ouderen kunt u herkennen aan:

- Zwakte en vermoeidheid (moe gedurende de dag en moeite met slapen)

- Stress en nervositeit

- Depressie

- Misselijkheid

- Ongeduldigheid

- Stemmingswisselingen

- Verwardheid en concentratieproblemen

- Een niet normaal voedingspatroon

- Een vette of juist droge huid

- Snel last van bloeduitstortingen

- Duizeligheid en daardoor sneller vallen

- Voortdurend koud

- Moeite met slapen

Hallo Nederland over ondervoeding bij ouderen

Hallo Nederland besteedde in dit fragment aandacht aan ondervoeding bij ouderen. Zij gingen langs bij de fabriek in Den Bosch waar de Bouwsteentjes worden gemaakt en gingen de straat op. Zie hier de productie van mini-bouwsteentjes en de reacties van de diëtiste en consumenten

Gevolgen ondervoeding ouderen

Ondervoeding bij ouderen kan veel gevolgen hebben. Het lichaam zal bij ondervoeding gebruik gaan maken van reservevoorraden in vet- en spierweefsel. De afbraak van vet- en spierweefsel is een gevolg hiervan en vooral spierweefsel afbraak kan grote gevolgen hebben. De kans om te vallen neemt hierdoor toe en dit kan vervolgens mogelijke botbreuken en kneuzingen de zelfredzaamheid beïnvloeden. Andere gevolgen van ondervoeding kunnen zijn dat de persoon zich sneller moe voelt, afname van zin hebben in eten, sneller en ernstiger ziek worden en vervolgens langer nodig hebben om te herstellen. Daarnaast kan depressiviteit ook een gevolg van ondervoeding zijn. De conditie en de hart- en longcapaciteit zal afnemen. Hierdoor zal de kwaliteit van leven ook afnemen.

 

ProMuscle in de praktijk

Ouderen blijven langer vitaal als ze extra eiwit eten en krachttraining volgen, zo blijkt uit wetenschappelijke studies. In het project ProMuscle in de praktijk onderzoeken experts of deze aanpak toepasbaar is in de reguliere zorg voor thuiswonende ouderen, en welke economische voordelen een brede inzet van het interventieprogramma met zich mee kan brengen. De resultaten worden in de loop van 2018 bekend gemaakt. Nieuwe inzichten laten zien dat kwetsbare ouderen hun fitheid sterk kunnen verbeteren. Uit de ProMuscle studie blijkt dat het lichamelijk functioneren verbetert als zij begeleid worden bij het opbouwen van spierkracht en spiermassa. Een combinatie van krachttraining en voeding met extra eiwit lijkt hierbij het meest kansrijk.

Bouwsteentjes speciaal voor ondervoeding

Bouwsteentjes zijn speciaal ontwikkeld voor patiënten en ouderen die te maken hebben met (dreigende) ondervoeding. Deze mensen hebben vaak weinig trek, zijn regelmatig misselijk en hebben last van benauwdheid of slikproblemen. Daardoor lukt het niet altijd om genoeg te eten en verliezen ze ongewenst gewicht Bouwsteentjes bevatten 8 gram hoogwaardig wei-eiwit per portie. Eiwit is belangrijk om het herstel te bevorderen en de spiermassa te behouden. Het eiwit in een Bouwsteentje is afkomstig uit wei en wordt snel en gemakkelijk opgenomen. Het bevat bovendien alle aminozuren die het lichaam nodig heeft. Aminozuren dragen bij het behouden van spiermassa en daarmee aan de conditie en het herstel.

Ondervoeding en slikproblemen?

Easy-to-Eat is een klein dessertgebakje of tussendoortje in de smaken Framboos en Tropical. Het kan op meerdere momenten van de dag worden gegeten als aanvulling op de dagelijkse voeding. Net als de Bouwsteentjes bevat Easy-to-Eat wei-eiwit. Het verschil is dat Easy-to-Eat speciaal is ontwikkeld voor mensen die extra eiwit en energie nodig hebben en moeite hebben met slikken. Het heeft een zeer zachte consistentie en past in een dieet met dik-vloeibare of fijngemalen voeding.